The herptile blog.

All about the herpetological world.

Swedish article about a man who injected snakevenom in another person: Man injicerade ormgift i offer

Posted by Miqe on November 20, 2007

Gift från sandhuggorm sprutades in i låret på en person i Haparanda i våras när en man skulle driva in en skuld på 6500 kronor. Den stuckne fick vårdas på sjukhus, skriver kuriren.nu.

På måndagen åtalas mannen och åklagaren anser att han ska dömas för grov misshandel till ett års fängelse. Mannen hävdar att det hela var en olyckshändelse.

Enligt vissa uppgifter ska sandhuggorm vara Europas giftigaste orm.

From Aftonbladet

Här är lite om händelsen:

Injicerades med ormgift i benet

LULEÅ.
– Grov misshandel, tycker åklagaren.

– En olyckshändelse, menar den åtalade.

Båda talar om en spruta med ormgift som hamnade i baksidan av låret på en man i en by utanför Haparanda i våras. Och om det, råder i alla fall enighet.

Händelsen återberättades i Haparanda tingsrätt på måndagen. Åklagare Thor-Bertil Mjörnerud yrkar på ett år och två månaders fängelse för grov misshandel för dådet.

 

Det hela tog sin början i slutet av mars i år, när en man kom till en annan man i en by utanför Haparanda för att driva in en skuld på 6.500 kronor. Mannen som bodde i byn hade en bekant hos sig och diskussion och handgemäng uppstod. Indrivaren sprejade mot de båda andra med något som åklagaren betecknar som pepparliknande sprej, men som den åtalade påstår var hårsprej.

 

Faktum var i alla fall att de båda männen både fick svårt att se och svårt att andas efter sprejningen.

 

Spruta i låret
I momentet efter har den man som var skyldig pengar fått en injektionsspruta inkörd i baksidan av ena låret. I sprutan fanns, enligt åklagare Mjörnerud, desinfektionsmedel, någon form av medicin och också gift från sandhuggorm.

 

Efter sprutsticket svullnade mannens lår upp så att det blev åtminstone tio centimeter större i omkrets än hans andra lår. Mannen fick föras till sjukhus och vårdas där några dagar för illamående och diarréer.

 

Sandhuggormen lever i södra Europa och det råder delade meningar om hur giftigt ormens bett är.

 

Enligt uppgifter på internet ska det röra sig om Europas giftigaste orm, något tiotal gånger giftigare än vår svenska huggorm. Och med tanke på att ett bett från svensk huggorm kan leda till döden, torde väl anklagelsepunkten grov misshandel knappast att beteckna som en underdrift.

 

Dödligt gift
– Under olyckliga omständigheter ska bettet vara dödligt, säger Thor-Bertil Mjörnerud.

 

– Om giftet exempelvis hamnar i ett kärl som leder till hjärtat, till exempel.

 

I sprutan fanns dock tydligen bara en liten mängd gift och den stuckne mannen fick som sagt tillbringa några dagar på sjukhus.

 

Mannen med injektionssprutan hävdar att sprejattacken mot de båda andra skedde i nödvärn och att sticket med sprutan var en olyckshändelse.

Men åklagaren menar att det handlar om grov misshandel mot den stuckne mannen och misshandel mot den man som klarade sig med att “bara” bli sprejad.

Yrkar på fängelse
Åklagaren yrkar på att mannen döms till ett år och två månaders fängelse för det grova brottet, det vill säga sprutsticket med ormgiftet.

Minimistraffet för grov misshandel är ett års fängelse. Åklagaren yrkar dessutom ansvar för misshandel för sprejattacken mot den andre mannen.

Indrivaren åtalades också för olaga hot mot en kvinna i samma rättegång.

Dom faller om 14 dagar, den 3 december.

From Kuriren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: